Hur ska man tvätta mikrofiber?


Mikrofiberdukar är ett måste för en lyckad bilvård. Det finns många olika modeller och tjocklekar, men tvättprocessen är densamma oavsett vilken mikrofiberduk du vill tvätta. Du ska inte tvätta din mikrofiber med vanligt tvättmedel eller sköljmedel då detta stänger igen mikrofibrer och dina dukar kommer inte suga upp vatten eller kem på samma sätt. Använd istället ett mikrofibertvättmedel som är speciellt anpassat för att tvätta mikrofiber. Vårt heter Refresh - Mikrofibertvätt

Inför tvätt av mikrofiber


Se till att sortera dina dukar efter variant, samt vad för kem som varit i dom. Exempelvis torkdukar för sig, tvätthandske för sig, mikrofiberdukar för insidan för sig osv. Speciellt viktigt är det med att särskilja långhåriga och korthåriga mikrofiberdukar då de annars kan släppa fibrer som sedan släpper när du exempelvis ska torka av ditt fordon vid nästa tvätt.

Hur ofta ska man tvätta sina mikrofiberdukar?


En torkduk så behöver man inte tvätta den efter varje gång, men beroende på om du använt torkstöd eller något annat kem så får man känna av lite. Självklart om den är smutsig eller råkat hamnat på marken så ska den absolut tvättas. Däremot dukar som du haft spraylackskydd, vax eller något annat lackskydd i ska tvättas helst innan dom hunnit torka. I vissa fall kan man slänga ner dom i en hink med vatten så dom håller sig blöta tills det är dags att slänga in dom i tvättmaskinen. Undvik att tvätta din mikrofiber tillsammans med vanliga kläder, då ludd och fibrer kan förstöra dina mikrofiberdukar.

Tvätt av mikrofiberdukar!


1. Fyll upp din tvättmaskin med de mirofiberdukar du vill tvätta, sorterade efter modell.

2. Häll i mikrofibertvättmedel i facket för flytande tvättmedel

3. Välja syntetprogrammet och 40 grader, vid extrem smutsnivå kan även 60 grader fungera vid enstaka tillfällen.

Viktigt är att inte använda sig av vanligt tvättmedel gjort för kläder eller mjukmedel då dessa har en tendens att stänga fibrerna, tänkt att underlätta tvätt vid spill av exempelvis kaffe etc. Då kommer dina dukar bli riktigt tråkiga att använda framöver och dom kommer inte suga upp vatten och kem på samma sätt. Använd istället ett anpassat mikrofibertvättmedel.

Hur torkar man mikrofiber?


Det bästa är att lufttorka dina dukar då torktumling eller torkskåp sliter onödigt mycket på dukarna. Självklart går att göra detta men använd då låg värme och se till att skaka ur dukarna när dom är torra.

Hur förvarar man mikrofiberdukar?


Då mikrofiber drar åt sig damm och annan smuts är det viktigt att förvara sina dukar i stängda skåp eller någon väska som gör att damm och annan smuts inte fastnar i dina nytvättade dukar.

Mikrofibertvättmedel