Fälgrengöring och flygrostborttagare


För att bevara både utseendet och funktionaliteten av dina fälgar är fälgrengöring även kallat flygrostborttagare en nödvändig del av fordonsunderhållet. Här kan du läsa om vad fälgrengöring är och hur du använder den effektivt för att hålla dina hjul i toppskick.

Vad är Fälgrengöring?

Fälgrengöring eller flygrostborttagare är en speciell produkt som är utformad för att ta bort smuts, bromsdamm, olja och andra föroreningar från dina fälgar. Denna typ av rengöring är ofta nödvändig eftersom fälgar är särskilt utsatta för smuts och slitage från vägen.

Flygrostborttagare och tillbehör

Tvätta fälgarna med flygrostborttagare

Tvätta fälgarna med flygrostborttagare

Så här använder du fälgrengöring/flygrostborttagare för bästa resultat när du tvättar dina fälgar. 

1. Spraya flygrbostborttagaren på fälgarna och låt den reagera med smutsen.

2. Spola av fälgarna med högtryckstvätten.

3. Skulle det behövas kan du spraya på fälgrengöringen/flygrostborttagaren igen och pensla med en rekondpensel eller fälgborste.

4. Spola sedan av allt överflödigt medel.

Flygrostlöstborttagare reagerar på lacken

Flygrostborttagare på lacken

Fälgrengöring eller flygrostborttagare fungerar utmärkt som både en rengöing av fälgar men även för att få bort metallpartiklar i lacken. Flygrost uppstår oftast av partiklar av metall från bromsarna som fastnar i lacken. För att bli av med flygrosten så sprayar du på flygrostborttagaren och låter den verka tills den blir lila. Spola sedan av och upprepa processen om det behövs.

Du kan med fördel använda kallavfettning samtidigt för bästa resultat.

Hur använder man flygrostborttagare?


Fälgrengöring används i några enkla steg:

 • Förbered Fälgarna: Börja med att se till att dina bromsar är kalla. Parkera bilen på en skuggig plats om möjligt, och ta bort navkapslar om du har sådana.

 • Spraya Produkten: Applicera flygrostborttagaren generöst på dina fälgar, inklusive insidan av fälgarna.

 • Låt Verka: Låt rengöringsmedlet sitta i några minuter. Det kommer att börja bryta ner smutsen.

 • Borsta Fälgarna: Använd en mjuk fälgborste eller rekondpensel för att noggrant borsta dina fälgar, se till att du kommer åt alla hörn och kanter.

 • Skölj Noga: Skölj dina fälgar noggrant med rent vatten för att ta bort rengöringsmedlet och smutsen.

 • Torka Av: Använd en ren mikrofiberduk för att torka av dina fälgar och låt dem lufttorka helt.

Vanliga Frågor om Flygrostlösare


Vad är en flygrostborttagare?

 • En flygrostborttagare är en produkt som används för att ta bort flygrost, det vill säga små järnpartiklar som kan fastna på din bil, inklusive fälgar. Det är effektivt för att avlägsna rostfärgade fläckar och föroreningar.

 • Hur fungerar en flygrostborttagare?
 • Flygrostlösare innehåller kemikalier som reagerar med järnpartiklarna och löser upp dem, vilket gör det enklare att ta bort dem från ytan.

 • Är flygrostborttagare säkra att använda på fälgar?
 • Ja, de flesta flygrostlösare är säkra att använda på fälgar, men det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar och undvika att använda dem på extremt varma fälgar eller i direkt solljus.

 • Kan jag använda flygrostborttagare på lacken?
 • Flygrostborttagare är främst avsedda för användning på metallytor som fälgar och bilen lack.

 • Hur ofta bör jag använda flygrostborttagare?
 • Använd flygrostlösare efter behov. Om du märker rostfärgade fläckar på dina fälgar är det dags att använda en flygrostlösare.

Håll dina fälgar rena och skyddade med rätt fälgrengöringsprodukter. Genom att följa en enkel rengöringsrutin och använda flygrostlösare när det behövs, kan du bevara både skönheten och livslängden på dina hjul. För mer information om bilvård och rengöringsprodukter, kontakta oss gärna.

För att bevara både utseendet och funktionaliteten av dina fälgar är fälgrengöring en nödvändig del av fordonsunderhållet. Här kan du läsa om vad fälgrengöring är och hur du använder den effektivt för att hålla dina hjul i toppskick.