Vad är kallavfettning och hur ska den användas?

Vad är kallavfettning?

Kallavfettning är ett kraftfullt avfettningsmedel  som används för att avlägsna envis smuts, olja, fett och annan petroliumbaserad smuts från olika ytor och komponenter. Kallavfettning används inom fordonsunderhåll, verkstäder, industriella anläggningar och hemma i garaget.

Kallavfettning löser asfaltsprickar, tjära, olja, diesel, betumen och andra fetter.

När ska kallavfettning användas?

Kallavfettning bör användas när du behöver rengöra en yta från petroliumbaserad smuts. Här är några vanliga tillfällen när det är bäst att använda kallavfettning:

  • Fordonsunderhåll: För att ta bort olje-, smörjmedels- och vägsmuts från motorer, chassin , lack och fälgar.
  • Industriell rengöring: Används i produktionsanläggningar för att rengöra maskiner, verktyg och utrustning.
  • Hemma: För att avlägsna fett och oljefläckar från garagegolv, gräsklippare och trädgårdsredskap.

Tänk på det här när du använder kallavfettning

Tryckspruta för kallavfettning

Tryckspruta för kallavfettning

Du kan inte späda kallavfettning med vatten utan produkten är färdigblandad. Kallavfettning säljs på 1L, 5L och 25L vanligtvis och det är bara 1L flaskan som kommer med spraypump till flaskan. För storlekar över 1L använder du Spraypump för kallavfettning. Det är viktigt att använda rätt spraypump då lösningsmedlet kan skada packningarena i pumpen och få den att läcka.

Flygrostlösare och kallavfettning

Flygrostlösare och kallavfettning

För ett optimalt tvättresultat kan du med fördel använda flygrostlösare i kombination med kallavfettning. Applicera då produkterna efter varandra och låt verka i 5-10 min. Tänk på att flygrostlösaren kan torka utan fara medans kallavfettningen inte bör torka. Se även till att bromsar och liknande är svala innan du applicerar produkterna.

Hur används kallavfettning?


För att använda kallavfettning på rätt sätt, följ dessa steg:

  • Förberedelse: Se till att ytan är sval och inte står i direkt solljus. Använd nitrilhandskar när du använder kall avfettning.
  • Applicera: Spraya ut kallavfettningen med en tryckspruta för kallavfettning jämnt över ytan som ska rengöras.
  • Verka: Låt kall avfettningen verka i 5-10 minuter för bästa resultat. Detta ger det tid att lösa upp och bryta ner smuts och olja.
  • Skölj noggrant: Spola av ytan med vatten eller använd en högtryckstvätt för att avlägsna alla rester av avfettningsmedlet och löst smuts.

Att använda kallavfettning korrekt gör stor skillnad i resultatet när du tvättar din bil. Du kan med fördel använda kallavfettning i kombination med Alkalisk avfettning och flygrostlösare. Att använda avfettning innan tvätt av din bil minimerar risken för repor och skador i lacken.

Kallavfettning, flygrostlösare och Spraypump