Tips & Trix

Lite snabba tips på hur produkterna skall användas. 

Regel nummer ett, skaka alltid flaskan innan användning oavsett produkt. Framförallt viktigt på Relive som skiktar sig när den står stilla. Försök undvika ha sakerna ute i solen för länge då jag inte använder mig av några UV-blockerande ämnen i ex schampot.

Refract - Är tänkt att användas på torr bil som exempelvis ett sprayvax. Den är verkligen sjukt dryg så det räcker med några spray till hela bilen. För bästa resultat spraya direkt i en mikrofiberduk och applicera en panel åt gången, vänd sedan på duken och buffa upp ytan eller kör med en ny duk. Betänk att duken blir blötare och blötare ju längre runt (dvs mindre och mindre medel behövs). Dela gärna upp varje panel i sektioner första gångerna du använder produkten så du lär känna den ordentligt. Är det mycket varmt ute eller du behöver stå i sol etc så använd gärna en fuktig mf-duk för att underlätta påläggningen (om du inte är van brukare av den).

Kan även med fördel läggas på blöt bil precis innan du ska torka av den efter tvätt, bland den gärna upp till 1:10 med vatten en separat flaska, duscha sen ca ett spray per panel och torka av med din torkduk. Glöm inte tvätta torkduken i 60 grader utan mjukmedel ganska omgående då Refract annars kommer torka in i duken och lämna en lätt kristalliserad yta efter sig som gör att duken har svårt suga upp vatten i framtiden. Däremot blir den lite snällare utspädd.

Jag har haft ett fåtal personer som får som en lätt hinna på bilen vid applicering, då har man använt alldeles för mycket produkt (med betoning på alldeles), ta en ren mikrofiberduk och torka av det överflödiga om denna hinna uppstår, lika löser lika så prova även en fuktid mf-duk med som du sedan kör ett eller två sprut med Refract i. För en hel kombi räcker ca 2 mm produkt (ur 500 ml -flaskan) mer än väl. Kan även blandas 1:10 med vatten om ni vill få enklare applicering eller om ni använder produkten ofta. To much ”keramiskt" kan ge lite övermättning, då är det mycket trevligare ha den blandad med vatten. 

Som sista variant kan faktiskt produkten även läggas på blöt lack, låt den dra ca 30-40 sekunder och spola sedan av. Visst, sitter ju inte kvar jättelänge men du kommer få en avrinnande effekt på en gång, smidigt köra på fälgar exempelvis. Samma med sak mes att blanda ur 1:10 gäller då här om du inte känner dig 100% säker med produkten.

tershine Refract Si02 high gloss on Porsche Panamera

Purify - Fyll alltid hinken med vatten först, tillsätt sedan produkten (en kapsyl räcker gott) och aktivera skummet med högtrycksmunstycket. Vill du använda det i en Foam Gun så kommer det gå åt betydligt mer produkt. Extremt avhängt på vad ni använder för högtryck, foam gun osv. Jag själv kör med en Krentzle och blandar ca 20-25ml schampo samt sen dubbla mängden vatten i (brukar hälla i varmt vatten, inbillar mig det blir bättre men har inga belägg för det). Sen kör jag min Foam Gun på så lite vatten som möjligt och fullt tryck på maskinen. Då blir det tjockt och fint skum! Men finns inget helt korrekt svar här, ni får helt enkelt prova fram vad som fungerar bäst med just er setup.

Porsche 930 foam gun washed with Purify and dried with terhune Refract SiO2

Relive - Skaka alltid flaskan innan användning (den skiktar sig när den står), spraya jämt över fälgarna och låt verka, är dom väldigt smutsiga kan det hjälpa med en liten borste att rugga upp ytan med. Fungerar både på blöt eller torr yta. Kan med fördel användas som flygrost-borttagare. Jag är helt medveten om att lukten inte är den trevligaste på den, men på grund av det aktiva ämnet som gör den så effektiv så blir det tyvärr så. Håller på med en uppdatering av produkten med lätt doft i. Då den är i gelform så kommer det mer än vad man tror ur munstycket, ta ett steg tillbaka och duscha längre ifrån så kommer produkten räcka längre (prova jag lovar, det fungerar).

tershine - Relive Iron Fallout Wheel Cleaner

Vision - Duscha alltid produkten i en duk och inte direkt på glaset, detta för att spara på innehållet samt att du slipper massa kladd och stänk på ex insidan av din instrumentpanel. Jag tycker halva grejen med att få rent rutor är en riktigt bra duk, kika gärna in den jag har som gör jobbet busenkelt. 

APC - Tänkt för insidan men fungerar till det mesta, sjukt grym på att lösa däcksrester som kan komma efter en hård dag på banan eller rengöra tyg/skinn samt även motorrum. Det är verkligen som den heter, en allrengöring av högsta kvalitet. Fungerar också perfekt för hemmet. Kan med fördel spädas upp till 1:4. 

tershine - APC All Purpose Cleaner super effective

Apex - Udda liten fågel som också kan användas på det mesta, men tänkt att användas på lack eller fälgar. Sjukt enkel använda, bara spraya ut rikligt på ytan som skall rengöras och torka av. Fokus har legat på mer rengörande egenskaper än vad kanske en "standard" Quick Detailer gör, men givetvis lämnar den grymt bra glans och står sig extremt bra som en ren QD.

Magnify Wax - Är som det låter, ett ruggigt bra vax som ger massvis av härlig glans och avrinning. Appliceras för hand med förslagsvis en skumpad. Super-dryg, ni kommer se en hinna som lämnas kvar så börja med betydligt mindre än vad ni annars kanske hade gjort. Jag brukar lägga en hel front innan jag torkar av det så cirka 3-5 min torktid. Men det är väldigt avhängt på värme, fukt etc. Så man får prova sig lite fram, sitter den för länge blir den ganska huggig plocka bort pga det keramiska som börjar binda ordentligt mot lacken. Kan med fördel läggas i lager, men vänta då 24h mellan dessa. Två lager tycker jag faktiskt man ser skillnad på, över det så vette fasen om jag tycker det blir något mer eller bättre. 

Jag tycker alltid att man använder sig av skyddshandskar när man håller på med bilvårdsprodukter, lika bra att skydda sig så mycket man kan. Jag har varit dålig på detta själv genom åren och börjar nu märka man har fått torrare hud etc. Så oavsett vilket märke ni använder, lika bra sköta om sig själv. Det är inte speciellt jobbigt dra på sig ett par engångs-vinyl-handskar. Det är också min starkaste rekommendation att förvara produkterna mörkt och svalt när dom inte används. Självklart bör dom också hållas borta från barn och djur. 

 

Har du några frågor eller funderar på hur sakerna skall användas så är det bara fråga mig på sociala-medier eller skicka ett mail till info@tershine.com så hjälper jag till så mycket jag kan.