Så här tvättar du bilen - steg för steg


Så här tvättar du bilen steg för steg med vår tvättguide. Att tvätta bilen kan kännas både svårt och jobbigt om man inte har någon tidigare erfarenhet. Men det är verkligen superenkelt! För att få ett proffesionellt resultat utan förkunskaper så kan du följa denna guide steg för steg.

Dammsuga bilen

1. Dammsug insidan av bilen

Första steget för en ren och fräsch bil är att dammsuga och avlägsna all lös smuts från säten, golv, bagagelucka och eventuella mugghållare eller mittkonsol. För att få bort alla smutts så är det bra att dra fram/bak förarstolarna för att enklare komma åt under sätena.

Tänk på att dammsugarmunstycket kan repa paneler så var extra försiktig när du damsuger känsliga ytor som lätt kan repas.

Rengöra säten på bil

2. Rengöra säten och paneler

Nästa steg är att rengöra säten och paneler med en APC eller allrengöring tillsammans med rekondpensel, borste och mikrofiberduk.

Spraya allrengöring på de delar av insidan på bilen som behöver rengöras, ta del för del eller säte för säte för att undvika att medlet torkar in.

Skrubba med en borste eller pensel för att jobba in allrengöringen på dem delarna som ska rengöras. Tänk på att använda lämplig borste för olika material. Torka sedan av med en mikrofiberduk.

Glasputs och glasduk mikrofiber till bil

3. Rengör rutorna på bilen

Efter att insidan är ren och fin så är det dags att putsa rutorna på bilen. Detta för att öka din sikt och säkerhet när solen står lågt men även för att öka känslan av att bilen är ren,

Till detta behöver du en glasduk i mikrofiber och glasputs. Använd en glasduk i mikrofiber som inde avger ludd, tips på glasduk är denna.

Så här rengör du rutorna på bilen: Spray glasputs i glasduken och torka noga den ruta som ska rengöras. Vänd sedan på duken och putsa av eventuellt överflöd.

Kallavfettning till bilen

4. Kallavfettning

Nu när vi är klara med att rengöra insidan så är det dags att tvätta utsidan av bilen. Vi börjar med att applicera kallavfettning och låter den verka i 5-10 minuter.

Kallavfettning appliceras på hjulen, lacken och dem delar av bilen där olja och fetter kan fastna. Tänk på att vara försiktig med viss kallavfettning då den kan spräcka lampor och förstöra lister. Vi rekommenderar Dissolve som inte spräcker plast eller förstör lister. 

Hur använder man flygrostborttagare

5. Flygrostborttagare och fälgrengöring

Medans kallavfettningen verkar applicerar du flygrostborttagare på fälgarna och nedre delen av bilen. 

Så här använder du flygrostborttagare:

Applicera flygrostborttagare på fälgarna och nedre delen av lacken. Medlet har en färgindikator som blir lila och kommer visa vart smutsen sitter samt när den har lösts upp.

Alkalisk avfettning i tryckspruta

6. Alkalisk avfetning

Nu när du applicerat kallavfettning och flygrostborttagare så är det dags för alkalisk avfettning. Blanda alkaliska avfettningen 1:10 med vatten i en tryckspruta för avfettning.

Alkaliska avfettningen används för att lösa upp organisk smuts så som pollen, salt och alger.

Låt verka ca 10 minuter och spola sedan av bilen ordentligt med högtryck.

Schamponera bilen med bilschampo

7. Schamponera

Nu när du har avlägsnat all smuts med avfettning så är det dags att rengöra lacken och ytorna på djupet med bilschampo.

Fyll en tvätthink med grit gurad i botten och häll ner schampot i hinken. Fluffa upp schampot genom att spola ner i hinken med högtryckstvätten.

Schamponera med en tvätthandske i raka drag, börja uppifrån och jobba dig nedåt.

Torka bilen med torkduk

8. Torka bilen med en torkduk

Nu när bilen är avspolad och ren så är det dags att torka den med en torkduk i mikrofiber. Det viktiga är att tänka på när du väljer din torkduk är att välja en torkduk med hög GSM

När du torkar din bil är det viktigt att ha en ren duk utan smuts i för att undvika repor. Torka bilen uppifrån och ner med raka drag likt när du schamponerade bilen.

Du kan med fördel använda ett torkstöd för att öka glansen och underlätta torkningen.

Keramiskt lackskydd till bilen

9. Applicera keramiskt lackskydd

Nu när din bil är helt ren så är det ett bra tillfälle att applicera ett keramiskt lackskydd. Det finns olika typer av lackskydd, keramiskt lackskydd, wet coat, wax och keramisk coating.

Ska du applicera en wet coat gör du det innan du torkar av bilen.

De andra lackskydden appliceras med en mikrofiberduk eller keramisk applikator. Låt bilen lufttorka innan du kör ut den på vägarna.

Läs mer om olika lackskydd här!

Däckglans på gummi och plast

10. Applicera däckglans

Sista steget för att få en riktigt ren och fin bil är att applicera däckglans på både däcken men även på övriga plastdetaljer så som stötfångare mm.

Häll däckglansen i en applikator för däckglans och stryk över däcksidorna och plastdetaljerna. Stryk flera gånger för att få en glansigare och svartare yta.

Prova dig fram vilken finish du vill ha på däcken och plasten.

Får man tvätta bilen hemma?


Det är olika regler beroende på vilken kommun du bor i men generellt får man tvätta hemma om står på grus, gräs eller sand. Vi rekommenderar alltid att man åker till en Gör det själv tvätt eller GDS för en miljömässig och säker tvätt.

Är era produkter miljövänliga?

Ja, större delen av vårt sortiment är helt fria från faromärkning och 100% biologiskt nedbrytbara. Tyvärr hjälper detta inte till vid tvätten hemma på gatan utan det kommunerna inte vill är att tungmetaller och annat från ditt fordon kommer ner i dagvattenbrunnen. Men självklart går det galant om du står på grus, gräs eller sand och tvättar ditt fordon hemma. Det är alltid bäst att tvätta din bil i OKQ8 GDS eller hos Glimra eller annan tvättanläggning.