Tvätta bilen själv med ett fantastiskt resultat


Att tvätta din bil hemma på uppfarten är ett utmärkt sätt att spara tid och pengar samtidigt som du håller din bil i gott skick. Tänk på att följa lokala bestämmelser för din kommun om hur du får tvätta bilen. Viktigt att tänka på är att avfallsvattnet inte får gå ner i dagvattnet, tvätta därför på en grusad yta eller på gräsmattan.

Med rätt teknik och förberedelser kan du uppnå en skinande ren bil och minska risken för repor och skador. Här är några steg och tips att följa för att uppnå en effektiv och miljövänlig biltvätt hemma.

Så här gör du när du tvättar bilen hemma:

Så här använder du flygrostlösare

1. Flygrostlösare och fälgrengöring

Det första stegen när du tvättar din bil själv är att använda en flygrostlösare eller som många säger, fälgrengöring. Den reagerar med bromsdam och metallpartiklar där produkten blir lila för att visa vart smutsen sitter. Gå vidare till steg 2 innan du spolar av.

Så här använder du avfettning

2. Kallavfettning och alkalisk avfettning

Innan du spolar av fälgrengöringen så ska du applicera kallavfettning och sedan alkalisk avfettning. Blanda kallavfettningen i en tryckspruta för kallavfettning och en tryckspruta för alkalisk avfettning. Låt alla 3 produkter ligga på din bil i ca 5-10 minuter innan du spolar av nedifrån och upp, börja med fälgarna.

Så här schamponerar du bilen

3. Schamponera bilen

Blanda sedan ditt bilschampo i en tvätthink med grit-guard. Bilschampo finns oftast i 3 olika varianter, schampo med avrinning, keramiskt schampo och glansschampo. Bilschampo bäst i test är tershine Purify S enligt teknikens värld och test.se. Använd en tvätthandske och schamponera i raka drag, börja med övre delen av bilen och avsluta med att tvätta fälgarna med en fälgborste.

Stor mikrofiber torkduk till bilen från tershine

4. Torka av bilen

När du har schamponerat bilen och spolat av ordentligt så är det dags att torka bilen med en bra stor mikrofiberduk. Det här är ett bra tillfälle att skydda lacken och ge den bra avrinning med ett snabbvax bil eller sprayvax. Vill du göra det enkelt för dig kan du applicera en wet coat som ger både skydd och avrinning i ett och sprayas på innan du torkat av bilen för att sen spolas av.

Applicera plast och däckglans från tershine

5. Applicera däckglans

Efter att du har tvättat bilen skyddat lacken och torkat bort allt vatten så är det dags för att lägga på däckglans på däcken och övriga plastdetaljer. För att applicera däckglans använder du enklast en applikator för däckglans. Du kan själv välja om du vill ha en blank eller matt yta beroende på hur mycket produkt du använder. Använd nitrilhandskar när du applicerar däckglans.

Keramiskt lackskydd och vax till bilen

6. Keramiskt lackskydd och vax

Om du inte använt ett torkstöd innan kan du med fördel lägga ett lackskydd när du är klar med tvätten.  Det finns tre olika varianter, keramisk lackskydd, vax och spray lackskydd. Innan du lägger ett lackskydd använder du en isopropanol eller annan panel wipe för att förbereda ytan. Använd mikrofiberdukar när du torkar av ytan och keramiska mikrofiberdukar när du buffar av lackskyddet. Tvätta dina torkdukar, mikrofiberdukar och tvätthandskar i ett tvättmedel för mikrofiber.

Vanliga frågor om att tvätta bilen hemma


Får man tvätta bilen hemma?

Ja, på några villkor, du måste stå på en grusad yta eller en gräsmatta så spillvattnet filtreras.

Kan man få böter när man tvättar bilen hemma?

Ja, det är olagligt att släppa ut orenat vatten i dagvattenbrunnen och den som gör det kan dömmas till böter på upp till 10 000kr.

Hur ofta ska man tvätta bilen?

Om du använder din bil dagligen så bör du tvätta den 1-2 gånger i månaden både på insidan och utsidan.

Hur ofta ska man tvätta bilen på vintern?

Det är lika viktigt att tvätta bilen på vintern som på sommaren. Tvätta bilen 1-2 gånger i månaden för att undvika att bilen tar skada.

Kan man tvätta bilen i minusgrader?

Ja, men tänk på att när du tvättar i minusgrader så fryser vattnet. Tvätta därför i en tvätthall eller med varmvatten.

Finns det något företag som kan tvätta min bil hemma hos mig?

Ja, bland annat bilvårdsföretaget Carmee som kommer hem till dig för att utföra diverse olika bilvårdstjänster medan du gör något annat.

Allt du behöver för att tvätta hemma